Skip to content

Julekort

Vi klipper og klistrer for lidt i matematikundervisningen; specielt i udskolingen.

Teknisk set er det her heller ikke en klippe-klistre-aktivitet, men det lugter lidt af det. Det er i hvert fald en mulighed for at eleverne bliver kreative – og muligvis målrettede – producenter.

For godt syv år siden læste jeg et indlæg om matematiske julekort på The Guardians hjemmeside. Linket har været bogmærket lige siden, og nu fik jeg endelig taget mig sammen til at tegne og producere dem. Julekortene kan selvfølgelig også kreeres ved hjælp af analoge værktøjer som tusch, lineal og passer, men mit udgangspunkt var at tænke makerspace, i det her tilfælde en lasercutter, ind i matematikundervisningen.

Kortene er tegnet i GeoGebra og derefter lasercuttet. Jeg har samlet de fire filer i en GeoGebraBog, som jeg har linket til i bunden af dette indlæg. Så kan du gemme din egen kopi og lasercutte selv.

Hvis du låser forholdet mellem længde og bredde, og sætter bredden til 31,5 centimeter, så får kortene en standard kortstørrelse. Tråden må du prøve dig frem med; jeg brugte en tynd en af slagsen fra et billigt sæt købt i et supermarked.

Kvadrat

Der er 19 huller vandret og lodret. Når de forbindes med tråden som på billedet dannes parabler. På kortet er der fire parabler i kvadratet; du kan også nøjes med fx to parabler.

Trekanten

Igen 19 huller på hver af den ligesidede trekants sider; og igen dannes parabler ud fra rette linjer.


Cirkel

Der er afsat 36 punkter med lige stor afstand på cirkelperiferien. Bestem dig for et tal mellem 3 og 15, tag et punkt/hul af gangen, tæl frem med dit valgte tal og forbind de to huller. På dette kort har jeg talt syv frem.

Endnu en cirkel

Stadig 36 punkter. Denne gang er afstanden mellem de forbundne punkter 15. Der vil altid dannes en cirkel i centrum; størrelsen vil være forskellig alt afhængig af det tal, du tæller frem med.


Cardioid

Denne gang er der 72 punkter på cirkelperiferien. Du får et hjerteformet mønster som på billedet ved at følge et lidt andet system.

Forestil dig at du har nummereret punkterne fra 1 til 72. Forbind så hvert punkt til punktet med den dobbelte værdi; altså 1 til 2, 2 til 4, 3 til 6 osv.

Nephroid

Igen en cirkel med 72 punkter. For at få dette mønster skal du forbinde hvert punkt til punktet, der er tre gange større; altså 1 til 3, 2 til 6, 3 til 9 osv.Hent filerne her

Lad os snakkes!

Hvad drejer din henvendelse sig om?
Hvor kan jeg fange dig?
Hvad har du på hjerte?