Skip to content

Befrielsen, tal og symbolik

I dag er det præcis 75 år siden, at Danmark blev befriet efter fem års besættelse. Det skal naturligvis markeres. Men hvorfor fejrer vi 75-årsdagen mere, end vi fejrer 74-årsdagen? Det er et spørgsmål om kultur og symbolik – og det kan inddrages i en (online)matematikundervisning med en tv-udsendelse fra mitCFU.

Men allerførst det, som det hele handler om.

 

Vi gør noget særligt ud af runde fødselsdage, mens en 42-års fødselsdag bare er endnu en i rækken. I USA og Canada gør de meget ud af sweet sixteen, mens en 18-års fødselsdag herhjemme ofte er noget særligt. De fleste ved, at et ægtepar fejrer sølvbryllup efter 25 år og guldbryllup efter 50 år, mens de færreste nok er klar over, at man fejrer bomuldsbryllup efter to års ægteskab.

75 er som 25, 50 og 100 et tal, som vi anser som særligt. Det er derfor, at vi i dag kan læse og se mere om befrielsen, end vi sædvanligt kan den 4. maj. 75 skal fejres!

13 og 666

Omvendt er der tal, vi ikke bryder os om.

Nogle mennesker lider af eikositriofobi, som er frygten for tallet 23, bl.a. fordi det dukker op i begivenheder som Titanics forlis og terroraktionen på World Trade Center. Titanic forliste d. 15. april 1912. 1+5+4+1+9+1+2=23. Angrebet på World Trade Center? 11+9+2+0+0+1=23. Deler man 2 med 3, får man 0,666…, som vi også har sat i skammekrogen som Djævelens tal – altså 666. Man skal være en smule kreativ for at finde de sammenhænge; men ikke desto mindre er der mennesker, der gør netop det.

Endnu flere har sikkert et anstrengt forhold til tallet 13 og forbinder det med uheld fx fredag d. 13. Er man helt derude, hvor man har en sygelig frygt for 13, lider man i øvrigt af triskaidekafobi.

Siffer

Eksemplerne ovenfor er hentet fra andet afsnit af tv-programmet Siffer, som du kan streame gratis fra mitCFU. Siffer består af 10 (pænt tal) programmer, hvor Jo Røislien beskæftiger sig med forskellige dele af matematikken på en letforståelig måde. Den største udfordring er måske sproget. Jo og programmet er norsk, og udsendelsen er med svenske undertekster. Jeg har samlet alle udsendelser på en huskeseddel på http://mitCFU.dk/lnkyhwq. Min gode kollega Jonas har lavet kapitelmærkninger til alle afsnit, så du let kan skabe dig et overblik over indholdet og hurtigt finde frem til netop den del af programmet, du vil bruge i din undervisning.

Yndlingstal

Det kunne være oplagt at snakke videre om yndlingstal eller lykketal, som også er en del af tv-programmet. Eleverne har sikkert et. Måske datoen de er født eller lignende. Er der yndlingstal, der går igen oftere end andre? Her kan der ligge en statistisk undersøgelse. Undersøgelsen kan måske give et svar på, om det er fornuftigt at vælge en bankoplade eller udfylde Lottokuponen med egne og familiens yndlingstal. Mulighederne er mange.

Faktisk er der lavet en undersøgelse om yndlingstal. 44.000 mennesker deltog i en internetundersøgelse, som Alex Bellos lavede for at finde verdens mest populære yndlingstal. Der kom 1500 forskellige svar. Det laveste hele tal, der fik 0 stemmer var 110. Så har du ikke allerede et yndlingstal, kan du vælge 110 for at vise det lidt kærlighed.

Tallet 75 – og 13, 23, 100 osv. – har ingen betydning i sig selv. Det er os mennesker, der tillægger tallene egenskaber. Som Jo Røislien siger i udsendelsen, så betyder det, at hvis du tillægger specielle tal forskellige meninger og betydninger, så må du enten være religiøs eller overtroisk. 

Overtroisk eller ej – husk de levende lys i vinduerne i aften.

Lad os snakkes!

Hvad drejer din henvendelse sig om?
Hvor kan jeg fange dig?
Hvad har du på hjerte?